Jak správně změřit záclony a závěsy

Ať už chcete zkrášlit svůj domov a nechat si u nás na míru ušít nové záclony  a závěsy, nebo si jen vyměnit staré za nové, je důležité správně změřit okna, abyste dosáhli perfektního vzhledu a funkčnosti. V tomto článku vám poradíme, jak na to.

Co budete potřebovat:

  • Měřidlo – metr
  • Tužku
  • Papír
  • Žebřík (pokud měříte vysoká okna)

Měření oken pro záclony a závěsy.Měření šířky:

  1. Zavřete okna: Začněte tím, že zavřete všechna okna, která chcete měřit. To vám pomůže zajistit, že záclony a závěsy budou mít dostatečnou šířku, aby zakryly celá okna i v zavřeném stavu.
  2. Změřte šířku okna: Pomocí měřicího pásma změřte šířku okna od okraje k okraji rámu. Nezapomeňte zahrnout i případné výstupky, jako jsou parapety nebo římsy.
  3. Přidejte nařasený přídavek: Pro dosažení pěkného nařaseného vzhledu záclon a závěsů je nutné přičíst k šířce okna nařasený přídavek. Obecně se doporučuje přidat 1,5 až 2 násobek šířky okna. Například pokud je šířka okna 100 cm, budete potřebovat záclony a závěsy o šířce 150 až 200 cm.
  4. Změřte šířku v horní části okna: V případě, že chcete záclony a závěsy upevnit na tyč v horní části okna, změřte také šířku okna v tomto místě. Může se lišit od šířky okna v rámu, proto je důležité ji změřit samostatně.

Měření délky:

  1. Určete požadovanou délku: Existuje mnoho způsobů, jak určit požadovanou délku záclon a závěsů. Můžete je nechat viset až k podlaze, o něco kratší, nebo jen do poloviny okna.
  2. Změřte délku od tyče: Pokud chcete záclony a závěsy upevnit na tyč, změřte délku od spodní strany tyče až k požadované délce (např. k podlaze).
  3. Změřte délku od parapetu: Pokud chcete záclony a závěsy upevnit na háčky nad parapetem, změřte délku od horního okraje parapetu až k požadované délce.
  4. Přidejte přídavek na spodní lem: Pro záclony a závěsy je vhodné přidat na spodní lem přídavek 5 až 10 cm. To vám pomůže zajistit, že záclony a závěsy budou mít pěkný vzhled a nebudou se vléct po zemi.

Měření závěsů je podobné jako měření záclon. Hlavní rozdíl je v tom, že závěsy se obvykle věší od stropu, takže je nutné změřit i výšku od stropu do požadovaného bodu (parapet, podlaha).

Užitečné tipy:

Záclony na míru.

  • Pokud si nejste jisti, jak správně změřit okna, neváhejte se na nás obrátit. Rádi Vám s měřením i výběrem a potřebnými doplňky poradíme.
  • Nezapomeňte zohlednit typ látky, ze které jsou záclony a závěsy vyrobeny. Některé látky se po vyprání smršťují, proto je nutné při měření počítat s rezervou.
  • Před nákupem záclon a závěsů si promyslete, jak je budete upevňovat (tyč, konzole, uchycení – žabky, kroužky, přidání stužky apod..). Vše naleznete v našem e-shopu.
  • Pokud máte pochybnosti, je vždy lepší změřit okna dvakrát, abyste se ujistili, že máte správné rozměry. U našich záclon na míru je nejdůležitější znát přesné požadované rozměry, aby vám je mohla naše švadlenka správně nastříhat a ušít.

Dodržováním těchto tipů budete mít jistotu, že vaše záclony a závěsy budou perfektně sedět a dodají vašemu domovu krásný a útulný vzhled

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *